Laag FODMAP dieet

5 à 20 % krijgt te maken met het prikkelbare darmsyndroom waarvan voornamelijk vrouwen. Vaak zijn er al allerlei onderzoeken uitgevoerd, maar is er nergens resultaat uitgekomen en denkt je huisarts aan het prikkelbare darmsyndroom. De oorzaak van prikkelbare darm is nog niet bekend. Volgende symptomen zijn vaak aanwezig: buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, stoelgangsproblemen… voor meerdere dagen per maand.

FODMAP is een acroniem voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen en dit zijn allemaal koolhydraten, maar dit wil niet zeggen dat je alle koolhydraten moet schrappen in je voeding. Het is een moeilijk dieet en daarom is het belangrijk om dit dieet te volgen bij een diëtiste die hiervoor opgeleid is.

Het laag FODMAP dieet bestaat uit 3 fases:

  1. Eliminatiefase: tijdens deze fase schrappen we alle voedingsmiddelen die FODMAP’s bevatten. Deze fase duurt 2 à 6 weken. De bedoeling is om je hier volledig klachtenvrij te krijgen.
  2. Herintroductiefase: tijdens de herintroductiefase testen we welke voedingsmiddelen je klachten geven en welke je goed kan verdragen. Deze fase duurt 8 à 10 weken.
  3. Stabilisatiefase: als laatste zorg ik dat je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt waarbij je klachten minimaal blijven.
 

Plan gratis een kennismaking.

Wacht niet langer! Contacteer mij voor een online kennismaking (15') en zet binnenkort al de eerste stappen richting een gezondere levenstijl.

()
()
Velden met een sterretje zijn verplicht.