3x groentespreads

Alleen al van de kleuren wordt je toch gelukkig? Deze spreads zijn klaar in een mum van tijd en budgetvriendelijk. Je kan ze eten op je boterhammen, maar ze zijn ook ideaal als tussendoortje op een cracker of als dip tijdens de aperitief. De crackers maakte ik ook zelf. Benieuwd hoe je deze maakt?

Moeilijkheidsgraad
Budget
7 juli 2022128415 min.Broodbeleg

Benodigdheden

Rode bieten spread

  • 200 g rode bieten
  • 125 g zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • Peper
  • Pijnboompitten

Courgettespread

  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • Peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • Peper
  • Zout

Wortelspread

  • 70 g cashewnoten
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk gember
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel citroensap

 

Bereidingswijze

Rode bieten spread

  1. Doe de gekookte rode bieten met de geitenkaas in de keukenmachine.
  2. Voeg citroensap, honing en peper toe en mix tot een gladde spread.
  3. Werk af met pijnboompitten bovenop.

Courgettespread

  1. Snijd de courgette in kleine stukjes. Hak de knoflook en peterselie grof.
  2. Doe alles samen met de olijfolie en limoensap in de keukenmachine en mix tot het geheel een gladde spread is.
  3. Voeg peper en zout toe naar eigen smaak.
  4. Werk af met peterselie bovenop.

Wortelspread

  1. Week de cashewnoten een nacht op voorhand of 30 minuten in kokend water.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  3. Snijd de wortelen in stukjes en de ui in ringen. Leg deze samen met de tenen knoflook en de gember in een ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie, peper en zout. Zet ongeveer 35 minuten in de oven tot ze zacht en licht bruin gekleurd zijn.
  4. Doe de inhoud van de ovenschaal en de cashewnoten in de keukenmachine. Voeg de tahin en citroensap toe. Mix tot een glad mengsel. Voeg eventueel water toe om tot een geheel te mixen.
 

Shauna Vandamme

Voedingsdeskundige - Diabeteseducator
Voedingsdeskundige - Diabeteseducator

Ik ben Shauna en sinds februari zelfstandige diëtiste. Daarnaast werk ik ook als klinische diëtiste in het AZ Jan Palfijnziekenhuis in Gent. Ik hou van gezond en lekker eten en dit wil ik graag met jullie delen op mijn website. Maak je een gerechtje klaar van mij en deel je dit via sociale media? Vergeet mij dan zeker niet te taggen! Volg mij zeker ook op Instagram en/of Facebook voor nog meer tips om je dagelijks leven gezonder te maken.